frukostmat · müsli · recept

Müsli…

musli-713871

  • 5 dl havregryn
  • 5 dl rågflingor
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl mandlar
  • 1 dl valnötter
  • ev 1 dl hasselnötter
  • 1 dl havrekli
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl sojamjöl
  • 1 dl krossade sesamfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 påse torkade aprikoser
  • 1 påse katrinplommon
  • ev russin
  • ev ½ dl honung och 3 msk linfröolja
  • ev nyponpulver (se hälsokostavdelningen)

Servera gärna med kiwi, vinbär, apelsin e.d.

2 kommentarer på “Müsli…

  1. Om krossade sesamfrön:

    ”… oskalade sesamfrön [innehåller] mer järn och kalcium än de som är skalade, främst eftersom mineraler till stor del sitter i skalet. Tänk också på att oskalade sesamfrön behöver krossas för att du skall frigöra näring och fettsyror.”

    Gilla

  2. ”Det är inte så lätt att få i sig tillräckligt med kalcium alla gånger, men kalcium behöver vi. Det används inte bara som byggsten i tänder och skelett, utan även som signalämne.

    En väldigt trevlig källa till kalcium är sesamfrön. De innehåller dessutom rejält med magnesium, kalium och zink, ett gäng B-vitaminer samt E-vitamin.

    Mycket av sesamfrönas kalcium sitter i skalet (men inte allt?), då därför är det viktigt att välja oskalade sesamfrön.

    Problemet är bara att våra kroppar inte kan smälta hela, oskalade sesamfrön. Vi måste grodda dem eller krossa dem för att de ska göra någon nytta.

    Groddning är i särklass bäst, och om du torkar groddarna när de är klara bör de hålla sig hyfsat också.

    Själv brukar jag ta genvägen över blötläggning, rostning och krossning. Blötläggningen tar bort antinutrienter och rostningen gör sesamfröna mer lättsmälta. Jag vet inte riktigt vad det beror på, kanske är det för att fröna blir spröda och lätta att krossa? Tänk bara på att inte rosta i varmare än 150 grader, då förstörs de fina fetterna.

    Blötlagda, rostade och krossade sesamfrön

    *Hitta en lagom stor burk med lock och fyll med oskalade sesamfrön. Nu vet du hur mycket du ska blötlägga. Häll över fröna i en skål och blötlägg i minst 8 timmar.
    *Sätt ugnen på 150 grader – högre värme än så förstör fettet i fröna.
    *Häll av och skölj sesamfröna. Bred ut dem i en ugnsform och rosta i 20-25 minuter. Rör om efter halva tiden. Fröna är klara när du kan smula sönder dem mellan fingrarna.
    *Lägg de rostade fröna i en blender eller mixer med S-blad och kör tills fröna har blivit ett grovt mjöl. De ändrar doft lite grann när de är klara.
    *Häll över i din fina burk och förvara i kylen.

    Jag tar två matskedar varje morgon i min frukost (på grönsakerna, i smoothien, på gröten osv). Du kan också strö sesamfröna över en sallad, ha i dressingar osv.

    Och så ut i solen med dig!

    För att vi ska kunna ta upp det kalciumet vi äter behöver vi D-vitamin. Passa på att gå ut och ta en D-vitamindusch i solen, hellre lite och ofta än mycket och sällan för att slippa bli bränd. Själv undviker jag solkrämer pga kemikalierna, bättre då (tycker jag) att inte vara så länge i solen. Och om jag ‘måste’ vara det så brukar en keps och en långärmad skjorta räcka fint för att jag ska slippa bli bränd.”

    Gilla

Lämna en kommentar